TROMBOOSITAIPUMUKSEN SELVITTELY

4569 B -Trombot

Johdanto

4569 B -Trombot Tromboositaipumuksen selvittely, sisältää seuraavat tutkimukset:
  P -TTHUS Tromboplastiiniaika, HUS
  P -TrAiHUS Trombiiniaika, HUS
  P -FVIII Hyytymistekijä VIII
  P -AT3HUS Antitrombiini, HUS
  P -PC Proteiini C
  P -PS-AgV Proteiini S, antigeeni, vapaa
  B -FV-D Hyytymistekijä V geeni, DNA-tutkimus
  B -FII-D Protrombiinigeeni, DNA-tutkimus
  P -KardAbG Kardiolipiini, IgG-vasta-aineet
  P -B2GPAbG Beeta-2-glykoproteiini, IgG-vasta-aineet
  P  -LupusAK Lupusantikoagulantti
  P -LARVVCt Lupusantikoagulantti, dRVV, varmistus (tehdään, jos seulonta positiivinen)
  P -LAaPTCt Lupusantikogulantti, aPTT, varmistus (tehdään, jos seulonta positiivinen)
     

Syvän laskimotukoksen sairastaneista potilaista osalla on tukoksille altistava hyytymisjärjestelmän hankinnainen tai perinnöllinen poikkeavuus. Valtimotukoksissa tutkimusten osuvuus on selvästi huonompi kuin laskimotukoksissa.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

HUSLAB Hyytymislaboratorio p.050 468 3910 tai p.09 471 74303, päivystysaikana p.09 471 74330 tai p.09 471 72645.
HUSLAB Asiakasneuvonta p. 09 471 72579, arkisin klo 07.30-15.30. 

Indikaatiot

Perinnöllisen tai hankitun tukostaipumuksen selvittely, erityisesti jos:
 - potilaalla todetaan tukos epätavallisessa paikassa, toistuva tai idiopaattinen tukos (ilman altistusta)
 - tukospotilas on nuori (alle 50-v.)
 - potilaan lähisuvussa on laskimotukoksen sairastaneita tai yleistynyt tukostaipumus
 - anamneesissa on sekä valtimo- että laskimotukoksia tai valtimotukos ilman verisuonitautia
 - potilaalla on ollut toistuvia keskenmenoja tai sikiökuolema

Tarkempien indikaatioiden osalta katso Laskimotukoksen ja keuhkoembolian Käypä hoito -suositus.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköistä pyyntöä tehdessä vastataan esitietokysymyksiin:
Onko nyt akuutti verisuonitukos? (Milloin, minkälainen?)
Aiemmin valtimo-/laskimotukoksia? (Milloin,minkälainen?)
Suvussa tukostaipumusta?
Onko nyt akuutti infektio?
Onko antikoagulaatiohoito, mikä? ( Ei/ Hepariini/ Varfariini/ Suora trombiiniestäjä/ Suora FXa-estäjä / Muu/useita)
Käytetty antikoagulaatio
Muu hyytymiseen vaikuttava lääkitys?
Epäilläänkö proteiini S -vajausta?

Lisäkysymykset naisille: (jätä tyhjäksi mikäli potilas on mies tai tietoja ei ole)
Raskauskomplikaatio (Ei/ Toistuvat keskenmenot/Sikiökuolema/Muu)
Raskaana tai juuri synnyttänyt? (Milloin?)

Paperinen Hyytymistutkimukset lähete tarvitaan edelleen tilaavista yksiköistä, joihin ei ole sähköistä tietojärjestelmäyhteyttä.

Keski-Suomen pohjoisella alueella ja Äänekoskella (4.3. - 18.5.) pyydetään Hyytymistutkimukset lähetteellä ja 92100 KemErik -pyynnöllä Multilabiin /
Pohjanmaalla tietojärjestelmän yliheittoon asti 4.-29.3.:Remiss for koagulationsundersokning i Huslab ja 23086 HyyErik -pyyntö LifeCareen.

Potilaan esivalmistelu

Myös näytteenoton yhteydessä olisi hyvä varmistaa, onko potilaalla ollut antikoagulaatiohoitoa näytteenottoa edeltäneen kuukauden aikana ja välittää tieto tutkivaan laboratorioon. Paastonäytettä ei tarvita, mutta potilaan tulisi välttää raskaita ja/tai rasvaisia aterioita 8-12 h ennen näytteenottoa. Tupakointia ja ruumiillista rasitusta tulisi välttää ennen näytteenottoa (raskasta ruumiillista rasitusta ainakin 24 h ennen näytteenottoa). Potilaan tulisi odottaa istuen ainakin 10-15 min ennen näytteenottoa. Kirjaa ylös, jos näytteenottoon liittyi näytteenotto-ohjeesta poikkeavia tapahtumia. 

Näyteastia

Hukkaputki: lisäaineeton putki 5/4 ml tai hyytymistekijäputki 5/2,7 ml (lapsilla 5/2 ml, vastasyntyneillä 1 ml)
Hyytymistekijäputki: 
Na-sitraatti 3.2%, 0.109M; 5/2,7 ml tai vastaava putkikoko. Pikkulapsilla mikroputki 1 ml.

Näyte

1) Hukkanäyte: 2 ml verta lisäaineettomaan tai sitraattiputkeen (vastasyntyneillä 1 ml, keskosista hukkanäytettä ei oteta)

2) Varsinainen näyte sitraattiputkeen merkityn täyttöasteen mukaan:

   Aikuiset 4 x 2,7 ml
    
   Lapset ja vastasyntyneet  miniminäytemäärä: 3 x 1 ml tai 1x2,7 ml (ei hukkaputkea), jos näytettä saadaan / otetaan vähemmän, sovitaan tutkimuksista erikseen, p.050 468 3910. (Toimitus mielellään 8 tunnin sisällä alihankintalaboratorioon)
   Keskoset 1 ml (ei hukkaputkea), tutkimuksista sovitaan erikseen p.050 468 3910.  8 tunnin sisällä alihankintalaboratorioon.

 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy erottelematta huoneenlämmössä 8 tuntia. Jos näytteet lähetetään kokoverenä, ne tulee suojata lämpötilavaihteluilta käyttämällä hemostaasinäytteille tarkoitettua kuljetuspakkausta tai muuta vastaavaa.

Jos näytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 8 tunnin sisällä, kolme näyteputkea sentrifugoidaan (15 min 2500 g) ja plasma erotellaan kolmeen muoviputkeen.
Lasten näytteissä erotellaan yhteen putkeen 1 ml plasmaa ja muihin erotteluputkiin loput plasmat tasattuna kahteen erotteluputkeen (yhteensä kolmeen putkeen jaetaan plasmaa).Lähetys pakastettuna.Katso laboratorion lisätiedot kohta.
Neljäs näyteputki tai hukkaputki (B-FV-D ja B-FII-D -näyte) on lähetettävä kokoverenä (ei saa jäätyä). Kokoverenä lähetettävä näyte (geeniputki) voidaan säilyttää erottelemattomana jääkaapissa 7 vrk.

Näytteitä voidaan käsitellä ja pakastaa Fimlabin Tampereen, Jyväskylän, Lahden ja Vaasan keskuslaboratorioissa.

Näytteenotto - ja käsittelyohje: NÄYTTEENOTTO HYYTYMISTUTKIMUKSIA VARTEN HUS-PIIRIN ULKOPUOLISILLE LABORATORIOILLE

 

Menetelmä

Katso yksittäiset tutkimukset.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulos valmiina

2-3 viikon kuluessa

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Antikoagulaatiolääkitystä ei tule lopettaa tutkimusta varten, mikäli lääkitys on kliinisesti indikoitu. Tutkimusta pyydettäessä tulisi ottaa huomioon, että näytteenoton ajankohta ja kliininen tilanne vaikuttavat määrityksiin. Akuutin tukoksen yhteydessä näyte tulisi ottaa joko ennen antikoagulaatio- tai fibrinolyyttisen hoidon aloittamista tai yli 1 kk antikoagulaatiohoidon lopetuksesta, mikäli lääkitys on kliinisin indikaatioin lopetettavissa. Alkuvaiheessa saatu tutkimustulos voi auttaa pysyvän antikoagulaatiohoidon tarpeen arvioinnissa. Tulkinnassa on huomioitava, että akuuteissa tilanteissa luonnollisten antikoagulanttien (antitrombiini, proteiini C, proteiini S:n vapaa antigeeni) pitoisuudet voivat laskea, hyytymistekijä FVIII-taso nousta tai laboratoriolöydös voi olla kulutuksen vuoksi negatiivinen (fosfolipidivasta-aineet). Akuutissa vaiheessa todettu poikkeavuus on varmennettava uusintatutkimuksella, tavallisesti n. 2-6 kk:n kuluttua, kun kliininen tilanne on rauhoittunut. Tällöin riittää normaalista poikenneen osatutkimuksen uudelleenmääritys. DNA-tutkimuksia (FV-D ja FII-D) ei ole aiheellista toistaa.

Varfariinihoidon aikana proteiini C- ja S -tasot laskevat ja vain negatiivinen lupusantikoagulantti-löydös on luotettava. Hepariinihoito (myös LMWH) voi vaikuttaa FVIII-, lupusantikoagulantti- ja antitrombiini -määrityksiin. Suoria antikoagulantteja käytettäessä vain negatiivinen lupusantikoagulantti-löydös on luotettava. Tällöin poikkeavat löydökset voidaan kontrolloida yli 1 kk ak-hoidon päättymisestä.

Lupusantikoagulantti-tutkimus sisältää aina kaksi seulontatutkimusta: P -APTT-L ja P -RVVT-L. Jos seulontatutkimuksen tulos on positiivinen, näille tehdään tutkimuskohtaiset tarkentavat varmennustestit P -LAaPTCt ja / tai P -LARVVCt.

Mikäli suvussa on poikkeava tukostaipumus ja todettu spesifinen perinnöllinen trombofilia, lähisukulaisilta voidaan kliinisen harkinnan mukaan määrittää ko. yksittäinen trombofilia.

Normaalit löydökset eivät poissulje muun perinnöllisen tai hankitun tukostaipumuksen mahdollisuutta. Hankinnaisen tukostaipumuksen selvittämiseksi tutkimuspaketti voidaan kliinisen tilanteen mukaan uusia, tällöin laboratorio ei toista geenitutkimuksia.

Lisätietoa yksittäisten tutkimusten ohjekirjasivuilla.

Virhelähteet

DNA-tutkimukset (B -FV-D, B -FII-D) eivät ole luotettavia, jos tutkittavalle on tehty kantasolusiirto tai maksansiirto (F V:n ja F II:n synteesi tapahtuu maksassa ja tutkimus tehdään veren valkosoluista eristetystä DNA:sta). Tieto mahdollisesta kantasolusiirrosta tai maksansiirrosta pyydetään merkitsemään selvästi lähetteeseen.

Ak-hoito voi aiheuttaa virheellisiä tuloksia. Katso tarkemmin Tulkinta-kohta.

Fosfolipidivasta-ainetutkimukset voivat olla virheellisesti negatiivisia, jos näyte on otettu pian akuutin tukoksen tai raskauskomplikaation jälkeen. Jos kliinisesti on epäilyä fosfolipidivasta-aineista, ehdotetaan tarvittaessa 6490 P-PLAb-tutkimusta aikaisintaan 3 kk tukoksen/raskauskomplikaation jälkeen.

Raskaus, ehkäisytabletit ja hormonikorvaushoito laskevat proteiini S -tasoa. Tutkimus voidaan tehdä luotettavasti 2-3 kk kuluttua raskauden päättymisestä ja 1 kk hormonihoitotauon jälkeen.

Versio 5.0, viimeinen tallennusaika 11.3.2025