VON WILLEBRAND -TEKIJÄ
Johdanto
Von Willebrand -tekijä on multimeerinen glykoproteiini, joka toimii hyytymistekijä VIII:n kantajamolekyylinä ja välittää trombosyyttien adheesiota endoteelisolukon alta paljastuneeseen verisuonen seinämään. Von Willebrand -tekijän määrä plasmassa lisääntyy iän myötä, raskauden aikana, akuutin faasin reaktioissa ja laajoissa endoteelisoluvaurioissa. VW-tekijän matalin perustaso saadaan varmimmin mitattua, kun akuutin faasin reaktion aiheuttavista tilanteista on kulunut vähintään kolme viikkoa ja raskauden päättymisestä vähintään kolme kuukautta.
Von Willebrandin taudissa von Willebrand -tekijän määrä voi olla alentunut ja/tai tekijä voi olla rakenteellisesti poikkeava. Von Willebrandin tautia on kolmea päätyyppiä. Tavallisin muoto on tyyppi 1, jossa von Willebrand -tekijää on normaalia vähemmän. Tyyppi 2:ssa (useita alaryhmiä) von Willebrand -tekijä on laadullisesti poikkeavaa. Tyyppi 3:ssa von Willebrand -tekijän synteesi puuttuu, minkä vuoksi myös hyytymistekijä VIII on kantajaproteiininsa puutoksen johdosta vahvasti alentunut.
Von Willebrandin taudin diagnoosi voidaan tehdä, jos potilaalla on poikkeava vuototaipumus ja selvästi pienentynyt von Willebrand -tekijän aktiivisuus kahdessa eri näytteessä. Diagnoosia tukee positiivinen sukuanamneesi. Von Willebrand -tekijä on akuutin faasin proteiini, joten lievässä von Willebrandin taudissa sen aktiivisuus voi olla ajoittain normaalikin. Mikäli tutkimusten tulokset viittaavat von Willebrandin tautiin, tutkitaan lisäksi von Willebrand -tekijän pitoisuus (P -von Willebrand -tekijä, antigeeni). Jos von Willebrand -tekijän aktiivisuus on kontrollinäytteessäkin normaalia pienempi, tehdään diagnostisia lisätutkimuksia (von Willebrand -tekijän pitoisuus, kyky sitoutua kollageeniin ja multimeerijakauma (P -von Willebrand -tekijä, multimeerit)) taudin tyypin selvittämiseksi.
Tyypin 2 taudissa on usein suositeltavaa tehdä von Willebrandin taudin tarkempi alatyypitys. Tyypin 2B taudinkuvaan kuuluu vaihteleva-asteinen trombosytopenia. DDAVP (Octostim®) on vasta-aiheinen 2B-tyypin von Willebrandin taudissa sen käyttöön liittyvän vaikean trombosytopenian vuoksi. Mikäli on epäily tyypin 2B von Willebrandin taudista, suositellaan pääkaupunkiseudulla tehtävää trombosyyttien funktiotutkimusta.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800
Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat p. (03) 311 76536 (Fimlab Tampere 24/7)
Indikaatiot
P -vWF-Akt: Vuototaipumuksen selvittely, von Willebrandin taudin diagnostiikka ja hoidon seuranta.
P -vWF-Ag: Vuototaipumuksen selvittely, von Willebrandin taudin diagnostiikka ja tyypitys.
P -vWFCB: Von Willebrandin taudin tyypitys.
P -vWF-Ty: von Willebrandin taudin diagnostiikan jatkotutkimus ja tyypitys (tyyppi 1 vs tyyppi 2). Tutkimus tilataan, jos potilaalla on kliinisesti yleistynyt verenvuototaipumus (toistuvia verenvuotoja) ja muut laboratoriolöydökset toistetusti viittaavat vW-tautiin. Tutkimusta käytetään tyypin 2 vW-taudin alatyypityksessä.
P -vWF2N: von Willebrandin taudin alatyypitys. Lievän A-hemofilian ja 2N-tyypin von Willebrandin taudin erotusdiagnostiikka.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Sähköinen pyyntö tai Hyytymistutkimukset lähete / Remiss for koagulationsundersokning i Huslab.
Huom! Tutkimusta P -vWF-Akt tehdään päivystyksenä Tampereella pyynnöllä 16334 P -vWFpaiv (ks. erillinen ohjekirjan sivu).
P -vWF-Ty: Sähköistä pyyntöä tehdessä vastataan seuraaviin esitietokysymyksiin (vastaavat tiedot tulee käydä ilmi paperilähetteestä):
- Onko perinnöllinen vWD -epäily?
- Onko tyyppi 2 vWD -epäily?
- Onko hankinnainen vWD -epäily?
- Lisätietoja?
- Lähettävä lääkäri
- Lähettävän lääkärin puh.numero
Tutkimusta P -vWF-Akt pyydettäessä tulee tilata myös tutkimukset 6334 P -vWF-Akt, 4031 P-vWF-Ag, 6073 P-vWF-CB ja 8091 P-FVIII, jotka ovat välttämättömiä tuloksen oikealle tulkinnalle.
P -vWF2N: Sähköistä pyyntöä tehdessä vastataan esitietokysymykseen "Lisätietoa tulkitsijalle?".
Keski-Suomen pohjoisella alueella ja Äänekoskella (4.3. - 18.5.) pyydetään Hyytymistutkimukset lähete ja 92100 KemErik -pyynnöllä /
Pohjanmaalla tietojärjestelmän yliheittoon asti 4.-29.3.:Remiss for koagulationsundersokning i Huslab ja 23086 HyyErik -pyyntö LifeCareen.
Potilaan esivalmistelu
Diagnostiset näytteet kannattaa ottaa vasta, kun akuutin faasin reaktion aiheuttamista tilanteista (esim. akuutti infektio, leikkaus, suuri vuoto) on kulunut vähintään 3 viikkoa, raskauden päättymisestä vähintään 3 kk.
P -vWF-Ty: Näytteenotto pyritään ajoittamaan mahdollisimman stabiiliin vaiheeseen, ja kun mahdollisesta korvaushoidosta on kulunut riittävä aika (vähintään 72 tuntia).
Näyteastia
Hukkaputki: lisäaineeton putki 5/4 ml tai hyytymistekijäputki 5/2,7 ml tai 5/2 ml (vastasyntyneillä mikroputki 1 ml)
Hyytymistekijäputki (Na-sitraatti 3.2%, 0.109M) 5/2,7 ml tai vastaava putkikoko (pikkulapsilla mikroputki 1.0 ml)
Näyte
Hukkanäyte: 2 ml verta lisäaineettomaan tai sitraattiputkeen (vastasyntyneillä 1 ml, keskosista hukkanäytettä ei oteta)
Varsinainen näyte: 2.7 ml verta sitraattiputkeen merkityn täyttöasteen mukaan (pikkulapsilla vähintään 1 ml). Ei ihopistonäytteenottoa!
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
HEMOSTAASITUTKIMUSTEN NÄYTTEENOTTO-OHJE HUS DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEEN LÄHETETTÄVIÄ NÄYTTEITÄ VARTEN
P -vWF-Akt, P -vWF-Ag, P -vWFCB: Näyte säilyy erottelematta huoneenlämmössä 8 tuntia. Pakkaa näytteet kuljetuksen ajaksi hemostaasinäytteille tarkoitettuun kuljetuspakkaukseen tai muuhun vastaavaan pakkaukseen, joka eristää näytteet lämpötilavaihteluilta. Jos näytettä ei toimiteta analysoitavaksi 8 tunnin kuluessa, se on sentrifugoitava (2500 g 15 min), plasma eroteltava kahteen polypropeeniputkeen ja lähetettävä pakastettuna. Lisätietoa: fimlab.fi/yleisohjeet --> Hemostaasitutkimusten näytteenotto-ohje. Näytteitä voidaan käsitellä ja pakastaa Fimlabin Tampereen, Jyväskylän, Lahden ja Vaasan keskuslaboratorioissa.
P -vWF-Ty: Näyte on toimitettava HUSLAB-talon Automaatiolaboratorioon (hyytymistutkimukset). Näyte säilyy erottelematta kokoverenä huoneenlämmössä 4 tuntia. Näyte sentrifugoidaan (15 min 2500 g), plasma erotellaan kahteen muoviputkeen ja pakastetaan. Tarvittava sitraattiplasmanäytemäärä vähintään 0,5 ml (minimi 0,2 ml). Automaatiolaboratorio lähettää näytteet edelleen Ruotsiin hiilihappojäissä. Lähetyspäivä tiistai (tarvittaessa ma-to).
P -vWF2N: Näyte säilyy erottelematta kokoverenä huoneenlämmössä 2 tuntia. Putki sentrifugoidaan (15 min 2500 g), plasma erotellaan kahteen muoviputkeen ja pakastetaan. Lähetys pakastettuna. Näytteitä voidaan käsitellä ja pakastaa Fimlabin Tampereen, Jyväskylän, Lahden ja Vaasan keskuslaboratorioissa.
Menetelmä
P -vWF-Akt: von Willebrand -tekijä sitoutuu lateksipartikkeliin kiinnitettyyn trombosyytin rekombinantti-GPIb-reseptoriproteiiniin aiheuttaen mitattavan agglutinaation.
P -vWF-Ag: Fotometrinen, immunokemiallinen
P -vWFCB: Immunokemiluminometrinen
P -vWF-Ty: Agaroosigeelielektroforeesin jälkeen von Willebrand -tekijän multimeerit siirretään nitroselluloosakalvolle ja osoitetaan vasta-aineen avulla (immunoblottaus).
P -vWF2N: ELISA
Tekotiheys
P -vWF-Akt: Päivittäin
P -vWF-Ag: Päivittäin
P -vWFCB: Tarvittaessa arkipäivisin
P -vWF-Ty: Kerran kuussa
Tulos valmiina
P -vWF-Akt: 1 - 3 arkipäivän kuluessa
P -vWF-Ag: 1 - 3 arkipäivän kuluessa
P -vWFCB: 2 - 3 viikon kuluessa
P -vWF-Ty: 2 kk kuluessa
P -vWF2N: 6 kk kuluessa
Viiteväli
P -vWF-Akt: 50 - 190 % *
P -vWF-Ag: 50 - 190 % *
P -vWFCB: 55 - 180%*
P -vWF-Ty: Lausunto
P -vWF2N: Lausunto
*Viiteväli vaihtunut 25.3.2025 tekopaikka- ja menetelmämuutoksen vuoksi.
Tulkinta
Von Willebrand -tekijä (vWF) on tärkeä primaarihemostaasin ylläpitäjä. VWF pysäyttää trombosyytit verivirrasta spesifisten reseptorien välityksellä (glykoproteiinit Ib ja IIbIIIa) ja kiinnittää trombosyytit verisuonivaurion seurauksena paljastuneeseen kollageeniin. VWF toimii myös FVIII-kantajaproteiinina ja suojaa sitä inaktivaatiolta. Von Willebrandin taudissa vWF:n pitoisuus (vWF-Ag) ja/tai aktiivisuus (vWF-Akt) on alentunut, mikä johtaa vuototaipumukseen.
Von Willebrandin taudin tyypityksessä käytetään von Willebrand -tekijän kollageeniin sitoutumiskykyä ((vWF collagen binding assay, vWF:CB). Alentunut kollageeniin sitoutumiskyky (vWFCB) viittaa suurikokoisten vWF-multimeerien puuttumiseen, kuten von Willebrandin tauti tyyppi 2A ja 2B potilailla. Tyyppi 3 potilailla sitoutumiskapasiteettia ei ole, koska vWF puuttuu. Kollageeniin sitoutumiskyky tulee määrittää vain osana VW-taudin diagnostiikkaa.
Tyyppi 2A VWD:ssa suuret ja keskisuuret, tyyppi 2B VWD:ssa suuret VWF:n multimeerit puuttuvat. Tyyppi 1 ja muissa tyyppi 2 VWD (2M ja 2N) muodoissa vWF:n multimeerit ovat normaalit.
Von Willebrand -tekijä, joka toimii hyytymistekijän VIII kantajamolekyylinä, voi olla poikkeva siten, että se ei kykene sitomaan FVIII:aa normaaliin tapaan. Seurauksena on kliinisesti hemofiliaa muistuttava, mutta autosomaalisesti periytyvä von Willebrandin taudin 2N-tyyppi.
Virhelähteet
Näytteen säilyttäminen tai kuljettaminen kylmässä (alle 8 °C) ennen näytteen analysointia tai käsittelyä ja pakastamista voi aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia von Willebrand -tekijän määrityksissä.
Lisätiedot
P -vWF-Akt ja P -vWF-Ag kuuluvat osatutkimuksina tutkimuspakettiin 3355 P -Vuotot (Vuototaipumuksen selvittely).
P -vWF-Ty: Tutkimushinnan lisäksi tilaajalta laskutetaan hiilihappojäälähetyksen kulut.