TROMBOPLASTIINIAIKA
Johdanto
Tromboplastiiniaika mittaa maksaperäisten K-vitamiinista riippuvien hyytymistekijöiden (II, VII, X) osuutta hyytymistapahtumassa, minkä vuoksi se soveltuu ulkoisen hyytymisjärjestelmän tutkimiseen. Tromboplastiiniaikaa käytetään yhdessä APTT-tutkimuksen kanssa hyytymisjärjestelmän seulontatutkimuksina. Tutkimuksen nimi on monissa maissa prothrombin time (PT, protrombiiniaika).
Indikaatiot
Verenvuototaipumuksen ja maksan toiminnan selvittely. K-vitamiinin aineenvaihdunnan arviointi. Jääplasmakorvaushoidon seuranta.
Oraalisen antikoagulanttihoidon seurannassa tulee käyttää tutkimusta 4520 P -TT-INR.
Näyteastia
P -TT: Hyytymistekijäputki (Na-sitraatti 3,2%) 5/3.5 ml tai MiniCollect-putki (9NC / natriumsitraatti 3,2 %) 1 ml
P -TTHUS: Hyytymistekijäputki (Na-sitraatti 3,2%) 5/2.7 ml tai MiniCollect-putki (9NC / natriumsitraatti 3,2 %) 1 ml
Näyte
Hyytymistekijäputki, sitraattiplasma. Näyte otettava merkkiviivaan, jotta veren ja antikoagulantin suhde on oikea. Ihopistonäyte ei sovellu hyytymistutkimuksiin.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
P -TT: Näyte säilyy kokoverenä näytteenottoputkessa 1 vrk ja erotettu plasma 3 vrk huoneenlämmössä, lähetys huoneenlämmössä. Ei jääkaappisäilytystä!
P -TTHUS: Näyte säilyy kokoverenä näytteenottoputkessa 1 vrk. Jos näytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 24 tunnin sisällä, näyte on sentrifugoitava (10 - 15 min 2500 g), plasma eroteltava muoviputkeen ja lähetettävä pakastettuna.
Menetelmä
Sitraattipuskuriin laimennettuun ja esilämmitettyyn plasmanäytteeseen lisätään tromboplastiinia ja määritetään hyytymiseen kulunut aika (Owrenin menetelmä).
Tekotiheys
Päivittäin
Tulos valmiina
P-TT: Vuorokauden kuluessa (Päivystystutkimus)
P-TTHUS: 1-3 arkipäivän kuluessa
Viiteväli
P -TT: 70 - 130 % (aikuiset)
Tulostaso < 5 vastataan ALLE 5. (Pohjanmaa: Tulostaso < 7 vastataan ALLE 7.)
Tulostaso > 150 vastataan YLI 150.
P -TTHUS: 70 - 130 % (kaikki)
Tulkinta
Tromboplastiiniaika mittaa hyytymistekijöiden FII, FVII ja FX yhteisvaikutusta ja sen tulos on samaa suuruusluokkaa kuin näistä matalimman hyytymistekijän aktiivisuus. Tutkimus ei huomioi K-vitamiiniriiippuvaista hyytymistekijää FIX. Käytetty menetelmä ei myöskään huomioi FV-vaikutusta toisin kuin pikatestit.
Matala tromboplastiiniaika voi johtua esim. K-vitamiinin puutoksesta, maksan vajaatoiminnasta (FVII reagoi herkimmin synteesihäiriöön), DIC:sta, alentuneesta fibrinogeenipitoisuudesta tai varfariinihoidosta.
Korkea tromboplastiiniaika ei ole käytännössä kliinisesti merkittävä.
Virhelähteet
Putken vajaa- tai liikatäyttö muuttaa antikoagulantin ja veren suhdetta, jolloin tulos voi olla virheellinen.
Hemolyysi sekä voimakas lipemia tai ikteria voi häiritä määritystä.
Lisätiedot
Lyhennettä TT käytetään englanninkielisessä kirjallisuudessa usein trombiiniaikatutkimuksesta (Suomessa sen lyhenne Trombai).