FIBRINOGEENI

1399 P -Fibr
27126 P -FibrHUS

Johdanto

Fibrinogeeni on maksan tuottama proteiini, josta muodostuu veren hyytymistapahtumassa trombiinin vaikutuksesta fibriiniä. Plasman fibrinogeenipitoisuuteen vaikuttavat synteesinopeus ja muuttumisnopeus fibriiniksi.

Indikaatiot

Yleistynyt intravaskulaarinen koagulaatio (DIC)
Vuototaipumuksen selvittely
Korvaushoidon seuranta
Tromboositaipumuksen selvittely erityistapauksissa

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

24/7: 1399 P -Fibr

27126 P -FibrHUS -pyyntö, jos tutkimus halutaan pyytää erikseen kiireettömänä diagnostisena kontrollitutkimuksena samasta laboratoriosta kuin missä P-Vuotot on analysoitu. Sähköinen pyyntö tai Hyytymistutkimukset lähete

Keski-Suomen pohjoisella alueella ja Äänekoskella (4.3. - 18.5.) pyydetään:Hyytymistutkimukset lähete ja 92100 KemErik -pyynnöllä  /
Pohjanmaalla tietojärjestelmän yliheittoon asti 4.-29.3.:Remiss for koagulationsundersokning i Huslab ja 23086 HyyErik -pyyntö.

Fimlabin näytteenottoalueella näytteitä pyritään ottamaan vain tietyissä näytteenottopisteissä ja tiettyyn aikaan, katso tarkemmin fimlab.fi/yleisohjeet  -> HEMOSTAASI- JA TROMBOSYYTTITUTKIMUSTEN OTTAMINEN FIMLABIN OMISSA NÄYTTEENOTTOPISTEISSÄ.

Näyteastia

Hukkaputki: lisäaineeton putki 5/4 ml tai hyytymistekijäputki 5/2,7 ml (pikkulapsilla mikroputki 1 ml).
Hyytymistekijäputki (Na-sitraatti 3.2%, 0.109 M): 5/2,7 ml tai vastaava putkikoko (pikkulapsilla mikroputki 1 ml).

Näyte

Poisheitettävä hukkaputki: 2 ml verta lisäaineettomaan tai sitraattiputkeen (pikkulapset 1 ml, keskosista hukkanäytettä ei oteta)
Varsinainen näyte: 1x2.7 ml sitraattiputkeen merkityn täyttöasteen mukaan. Pikkulapsista vähintään 1x1 ml (mikroputki). Ei ihopistonäytteenottoa!

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

P -Fibr: Näyte säilyy erottelematta huoneenlämmössä 8 tuntia ja eroteltu plasma 3 vrk huoneenlämmössä. Ei jääkaappisäilytystä.

P -FibrHUS: Näyte säilyy erottelematta huoneenlämmössä 8 tuntia. Jos näytettä ei toimiteta analysoitavaksi 8 tunnin kuluessa, se on sentrifugoitava (2500 g 15 min), plasma eroteltava yhteen polypropeeniputkeen ja lähetettävä pakastettuna. HEMOSTAASITUTKIMUSTEN NÄYTTEENOTTO-OHJE HUS DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEEN LÄHETETTÄVIÄ NÄYTTEITÄ VARTEN.

Menetelmä

Hyytymisajan mittaaminen (Claussin menetelmä)

Tekotiheys

Päivittäin

Tulos valmiina

24/7-tuotanto: Vuorokauden kuluessa (päivystystutkimus)
P -FibrHUS: 1 - 3 arkipäivän kuluessa

Viiteväli

P -Fibr

Aikuiset 2.0 - 4.0 g/l
Lapset:  
0 - 1 kk 1.9 - 4.3 g/l
1 kk - 2 v    1.7 - 3.3 g/l
2 - 12 v 2.0 - 3.8 g/l
12 - 21 v     1.8 - 3.6 g/l

Tulostaso < 0,4 vastataan ALLE 0.4.
Pirkanmaa, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Pohjanmaa: Tulostaso > 12 vastataan YLI 12. 
Päijät-Häme: Tulostaso >10 vastataan YLI 10.

P -FibrHUS: 2 - 4 g/l (kaikki)

Tulkinta

Plasman fibrinogeenitaso on alentunut mm. vaikeissa maksan toimintahäiriöissä (vähentynyt tuotto), fibrinolyyttisissä tiloissa ja yleistyneessä suonensisäisessä hyytymisessä (DIC; lisääntynyt kulutus) sekä harvinaisessa perinnöllisessä fibrinogeenin vajauksessa (hypofibrinogenemia). Fibrinogeeni kuuluu ns. akuutin vaiheen proteiineihin ja sen pitoisuus nousee mm. tulehdusreaktioissa, syöpätaudeissa ja loppuraskauden aikana. Lisäksi kohonneita pitoisuuksia tavataan nefroottisessa syndroomassa. Fibrinogeenitaso nousee iän myötä. Kohonneisiin plasman fibrinogeenipitoisuuksiin liittyy lisääntynyt valtimotukosriski.

Akuutissa maksavauriossa fibrinogeenipitoisuus laskee varsin hitaasti sen pitkän puoliintumisajan takia (T1/2 n. 120 h). Liuotushoidon aiheuttama systeeminen fibrinolyysi alentaa fibrinogeenipitoisuutta huomattavasti.

Versio 2.5, viimeinen tallennusaika 25.3.2025