TYROKSIINI, VAPAA
Johdanto
Kilpirauhanen tuottaa tyroksiinia (T4) ja trijodityroniinia (T3). Veressä molemmat hormonit ovat pääosin kantajaproteiineihin kiinnittyneinä. Tyroksiinin kokonaispitoisuus plasmassa on noin 50-kertainen trijodityroniiniin verrattuna, mutta vapaa fraktio vain noin kaksi kertaa vapaata trijodityroniinia korkeampi. Kaikki tyroksiini on peräisin kilpirauhasesta, kun taas 80 % trijodityroniinista muodostuu perifeerisissä kudoksissa siten, että T4 menettää yhden jodiatominsa. T3 on biologisesti huomattavasti tehokkaampaa kuin T4. Vapaan fraktion määrityksellä saadaan luotettava kuva tyroksiinipitoisuudesta myös kantajaproteiinimäärien ajoittaisissa muutoksissa, esim. raskauden jälkipuoliskolla sekä maksa- ja munuaissaurauksien yhteydessä.
Indikaatiot
Kilpirauhasen hormonitasapainon arvioiminen.
Potilaan esivalmistelu
Vapaalla tyroksiinilla ei ole merkittävää vuorokausivaihtelua, joten näytteenoton ajoituksella ei ole merkitystä. Jos käytössä on tyroksiinilääkitys, näyte tulisi ottaa aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta, koska tyroksiinilääkitys suurentaa T4-V-pitoisuutta jopa 20 % (Käypä hoito -suositus: Kilpirauhasen vajaatoiminta 2024). Karbimatsolin ja propyylitiourasiilin voi ottaa normaalisti ennen näytteenottoa.
Suuriannoksisen (yli 5 mg/vrk) biotiinilisän käyttö tulee tauottaa vähintään 8 tuntia ennen näytteenottoa virheellisen korkean tuloksen välttämiseksi.
Näyteastia
Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se saadaan varmasti perille analysoivaan laboratorioon vuorokauden kuluessa. Eroteltu näyte säilyy jääkaappilämpötilassa viikon, minkä sisällä alle vuorokauden kestävä lähetys huoneenlämmössä ja muutoin kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)
Tulos valmiina
Arkipäivisin samana päivänä.
Viiteväli
0 - 6 pv | 10 - 32 | pmol/l |
7 pv - 3 kk | 11 - 28 | pmol/l |
4 - 11 kk | 11 - 25 | pmol/l |
1 - 20 v | 11 - 21 | pmol/l |
yli 20 v | 11 - 22 | pmol/l |
Tulkinta
Vapaan tyroksiinin pitoisuus kohoaa hypertyreoosissa ja laskee hypotyreoosissa. Kohonneita arvoja voivat aiheuttaa myös hepariinihoito ja suuret salisylaattiannokset. Yleissairauksien yhteydessä voidaan myös tavata kohonneita arvoja. Alentuneita T4-V -pitoisuuksia esiintyy fenytoiini- tai karbamatsepiinihoidon aikana. Raskauden aikana pitoisuus laskee viimeistä raskauskolmannesta kohti.
Virhelähteet
Kilpirauhashormonien autovasta-aineet ja kantajaproteiinien perinnölliset poikkeamat saattavat häiritä määritystä. Selviteltäessä tilanteita, joissa T4-V-pitoisuus on ristiriidassa kliinisen kuvan ja/tai TSH-pitoisuuden kanssa, suositellaan häiriötekijävaikutuksen vähentämiseen ensisijaisesti toisen laitevalmistajan menetelmällä tehtävää immunologista vapaan tyroksiinin määritystä (23590 S -T4-Vvrt). Jos immunologisten menetelmien vertailun jälkeen tilanne on edelleen epäselvä, voidaan toissijaisesti hyödyntää tasapainodialyysiin ja sitä seuraavaan massaspektrometriseen määritykseen perustuvaa tutkimusta (6160 S -T4-Vdi).
Biotiini voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (yli 5 mg/vrk), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.
Lisätiedot
Lasten viitevälit:
Gunapalasingham G et al: Reference values for fasting serum concentrations of thyroid-stimulating hormone and thyroid hormones in healthy Danish/North-European white children and adolescents. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, vol. 79, No 1-2, 129-135, 2019.
Chaler et al: age-specific thyroid hormone and thyrotropin reference intervals for a pediatric and adolescent population. Clin Chem Lab Med Apr 19;50(5):885-90, 2012.
CALIPER
Viiteväleissä on huomioitu osittaiset menetelmäerot.