ANTI-MULLER HORMONI

6310 S -AMH

Johdanto

Anti-Muller-hormoni (AMH) on kasvutekijä, jota erittyy sikiökaudella poikasikiön kivesten Sertolin soluista. AMH estää poikasikiöllä Mullerin tiehyeiden kehittymisen. Naisilla munasarjojen granuloosasoluista erittyvä AMH estää FSH:n follikkelia stimuloivaa vaikutusta.

Indikaatiot

Fertiliteettiselvitykset ja keinohedelmöityshoitojen suunnittelu. Granuloosasolukasvainten seuranta. Sukupuolikehityksen häiriöiden selvittely.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml tai seerumiputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää geelin päällä, mikäli se saadaan varmasti toimitetuksi perille näytteenottopäivänä. Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa 3 vrk ja lähetetään huoneenlämmössä, mikäli näyte on Tampereen keskuslaboratoriossa 3 vrk:n sisällä näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tekotiheys

Päivittäin

Tulos valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Viiteväli

Menetelmävalmistajan ilmoittama 95 % viitevälijakauma. Kvantitaatiorajaa matalammat tulokset ilmoitetaan muodossa alle 0.03 μg/l.

Naiset  
20 - 24 v     1.2 - 11.7 μg/l
25 - 29 v    0.9 - 9.9 μg/l
30 - 34 v 0.6 - 8.1 μg/l
35 - 39 v 0.1 - 7.5 μg/l
40 - 44 v 0.03 - 5.5 μg/l
45 - 50 v alle 2.7 μg/l
postmenopaussi  alle 0.03 μg/l
   
Miehet  
20 - 70 v 0.8 - 14.5 μg/l

Tulkinta

S -AMH on määritetty Elecsys AMH Plus- menetelmällä ja soveltuu markkinoilla olevan humaanin rekombinantti-FSH -valmisteen (follitropin delta) yksilölliseen annosteluun. Keinohedelmöityshoitojen suunnittelun ja hoidon vasteen arvioinnin lisäksi määritystä käytetään tyypillisimmin munasarjojen toiminnan sekä munarakkulareservin selvittelyissä. Mikäli kliiniset oireet ja löydökset sopivat PCO-syndroomaan, voi diagnoosin lisätukena hyödyntää AMH-pitoisuutta, joka tällöin saattaa olla noin kaksinkertainen ikäryhmäkohtaiseen mediaaniin nähden. Postmenopaussissa AMH on mittaamattoman matala.

AMH toimii myös merkkiaineena granuloosasolukasvainten seurannassa diagnoosivaiheen tasosta riippuen ja kiveskudoksen osoittajana tutkittaessa lapsen epäselvää sukupuolta.

Versio 2.1, viimeinen tallennusaika 29.8.2024