TYREOTROPIINI

4831 P -TSH

Johdanto

Aivolisäkkeen etulohkosta erittyvä tyreotropiini (TSH) lisää kilpirauhashormonien synteesiä ja eritystä. Hypotalamuksesta erittyvä, tyreotropiinia vapauttava hormoni (TRH) lisää puolestaan TSH:n eritystä. Kilpirauhashormonien, TSH:n ja TRH:n välillä toimii negatiivinen palautejärjestelmä, joka säätelee kilpirauhashormonien eritystä.

Indikaatiot

Hypotyreoosin ja hypertyreoosin diagnostiikka. Kilpirauhassyöpäpotilaiden tyroksiinihoidon seuranta.

Potilaan esivalmistelu

Näyte tulisi ottaa klo 7 - 16 välillä. Tyroksiinihoidon seurannassa TSH-näyte otetaan ennen seuraavaa tyroksiiniannosta, sillä näytteenottoa edeltävästi otettu tyroksiini pienentää TSH-pitoisuutta. Koska vaikutus on rajallinen (n. 0,5 mU/l), epähuomiossa otettu tyroksiini ei kuitenkaan estä TSH-näytteen ottoa (Käypä hoito -suositus: Kilpirauhasen vajaatoiminta, 2024).

Suuriannoksisen (yli 5 mg/vrk) biotiinilisän käyttö tulee tauottaa vähintään 8 tuntia ennen näytteenottoa virheellisen matalan tuloksen välttämiseksi.

Huom. Jos edeltävään pistoshoitoon liittyen on pyydetty samalle ajankohdalle sekä 4831 P -TSH että 2828 S -Tygl, näytteet tulee aina ottaa käytetystä lääkityksestä riippumatta.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se saadaan varmasti perille analysoivaan laboratorioon vuorokauden kuluessa. Eroteltu näyte säilyy jääkaappilämpötilassa viikon, minkä sisällä alle vuorokauden kestävä lähetys huoneenlämmössä ja muutoin kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

0 - 6 pv 0.7 - 20.0 mU/l
7 pv - 3 kk 0.7 - 12.7 mU/l
4 - 12 kk 0.7 - 8.9 mU/l
1 - 6 v      0.7 - 5.9 mU/l
7 - 11 v 0.6 - 4.7 mU/l
12 - 19 v 0.5 - 4.2 mU/l
20 - 59 v 0.5 - 4.0 mU/l
60 - 69 v 0.5 - 4.3 mU/l
70 - 79 v 0.5 - 5.9 mU/l
≥ 80 v 0.5 - 7.5 mU/l

Huom. Iltapäivällä pitoisuus voi olla yksilökohtaisesti vaihdellen keskimäärin 35 % matalampi.

Tulkinta

Vuorokausivaihtelusta johtuen P -TSH laskee iltapäivää kohden ollen korkeimmillaan yöllä ja aikaisin aamulla. Raskauden viimeisinä viikkoina TSH saattaa kohota. Primaarissa hypotyreoosissa TSH kohoaa, usein jo taudin subkliinisessä vaiheessa. Sentraalisessa hypotyreoosissa samoin kuin hypertyreoosissa pitoisuudet ovat matalat tai alle määritysmenetelmän herkkyysrajan.

P -TSH muuttuu hitaasti. Lääkityksen säädön jälkeen kuluu 4 - 6(8) viikkoa ennen kuin uusi tasapaino on saavutettu, mikä tulee huomioida seurannassa.

Eri laboratoriossa määritetyt TSH-arvot eivät ole suoraan vertailukelpoisia, koska niissä on menetelmäkohtaisia tasoeroja.

Virhelähteet

Heterofiiliset vasta-aineet voivat häiritä määritystä. Toisen laitevalmistajan menetelmällä tehtävä TSH-määritys (23571  P -TSHvrt) auttaa vähentämään häiriötekijöiden vaikutusta selviteltäessä tilanteita, joissa P -TSH vaikuttaa tyypillisesti virheellisen korkealta ja samaan aikaan mitattu P -T4-V on epäjohdonmukainen.

Biotiini voi aiheuttaa virheellisen matalan tuloksen. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (yli 5 mg/vrk), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä annoksesta.

Lisätiedot

Mikäli näyte on perustellun syyn sanelemana otettava aikavälin klo 7 - 16 ulkopuolella, lisätään poikkeamahuomautus "Näyte otettu poikkeavaan kellonaikaan".

Epähuomiossa ennen näytteenottoa otettu tyroksiini ei estä TSH-näytteen ottoa, mutta tyroksiinin ottamisesta lisätään poikkeamahuomautus "Lääke otettu".

Versio 2.2, viimeinen tallennusaika 4.4.2025