Antitrombiini III, antigeeni

Antitrombiini III, antigeeni, plasma
4377 P -AT3Ag

Johdanto

Antitrombiini syntetisoidaan maksassa ja se on plasman tärkein fysiologinen antikoagulantti. Se inhiboi trombiinia ja useita muita hyytymistekijöitä muodostamalla niiden kanssa inaktiivisen kompleksin. Antitrombiinivajaus on laskimotukoksen vaaratekijä. Perinnöllinen antitrombiinivajaus jaetaan kahteen alatyyppiin. Tyypin 1 vajauksessa proteiinin synteesi on alentunut, joten sekä antigeenin määrä että aktiivisuus ovat alentuneet. Tyypin 2 vajauksessa antigeenin määrä on normaali, mutta aktiivisuus on alentunut.

Ensisijainen tutkimus antitrombiini-vajauksen (AT-vajaus) selvittelyissä on 1103 P-AT3 tai 27123 P -AT3HUS eli AT-aktiivisuusmääritys.

Indikaatiot

Antitrombiinivajauksen jatkotutkimus, jos antitrombiinin aktiivisuus (P -AT3) on toistetusti alentunut.

Antitrombiinivajauksen luokittelu.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköistä pyyntöä tehtäessä vastataan kysymykseen "Lisätietoa tulkitsijalle?".
Paperinen Hyytymistutkimukset lähete tarvitaan edelleen tilaavista yksiköistä, joihin ei ole sähköistä tietojärjestelmäyhteyttä.

Keski-Suomen pohjoisella alueella ja Äänekoskella (4.3. - 18.5.) pyydetään Hyytymistutkimukset lähete ja 92100 KemErik -pyynnöllä /
Pohjanmaalla tietojärjestelmän yliheittoon asti 4.-29.3.:Remiss for koagulationsundersokning i Huslab ja 23086 HyyErik -pyyntö LifeCareen.

 

Potilaan esivalmistelu

Hemostaasi- ja trombosyyttinäytteet säilyvät huonosti. Näytteenoton ajoittaminen ja sopivista kuljetusolosuhteista huolehtiminen on tärkeää. Tämän vuoksi näytteenotto on keskitetty vain osaan toimipisteistä. Näytteenottoon on syytä varata aika. yleisohje/hemostaasi-ja-trombosyyttitutkimusten-ottaminen-fimlabin-omissa-naytteenottopisteissa.

Näyteastia

Hukkaputki: lisäaineeton putki 5/4 ml tai hyytymistekijäputki 5/2,7 ml tai 5/2 ml (vastasyntyneillä mikroputki 1 ml)
Hyytymistekijäputki: Na-sitraatti 3.2%, 0.109M; 5/2,7 ml (pikkulapsilla mikroputki 1.0 ml)

Näyte

Hukkanäyte: 2 ml verta lisäaineettomaan tai sitraattiputkeen (vastasyntyneillä 1 ml, keskosista hukkanäytettä ei oteta)
Varsinainen näyte: 2x 2,7 ml verta sitraattiputkeen merkityn täyttöasteen mukaan (pikkulapsilla vähintään 1 ml)

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy erottelematta huoneenlämmössä 8 tuntia. Pakkaa näytteet kuljetuksen ajaksi hemostaasinäytteille tarkoitettuun kuljetuspakkaukseen tai muuhun vastaavaan pakkaukseen, joka eristää näytteet lämpötilavaihteluilta.

Jos näytettä ei toimiteta analysoitavaksi 8 tunnin kuluessa, se on sentrifugoitava (2500 g 15 min), plasma eroteltava kahteen polypropeeniputkeen ja lähetettävä pakastettuna. Näytteitä voidaan käsitellä ja pakastaa Fimlabin Tampereen, Jyväskylän, Lahden ja Vaasan keskuslaboratorioissa.

HEMOSTAASITUTKIMUSTEN NÄYTTEENOTTO-OHJE HUS DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEEN LÄHETETTÄVIÄ NÄYTTEITÄ VARTEN

Menetelmä

Laurellin raketti-immunoelektroforeesi

Tulos valmiina

Vastaus on valmis 2-3 kuukaudessa

Viiteväli

78 – 120 % (aikuiset)

Tulkinta

Tyypin 1 vajauksessa antitrombiinin aktiivisuus (AT3) ja pitoisuus (AT3Ag) ovat alentuneet (synteesi alentunut). Tyypin 2 vajauksessa antitrombiinin pitoisuus on normaali, mutta aktiivisuus on alentunut (elimistö tuottaa toiminnallisesti virheellistä proteiinia). Tyypin 2 antitrombiinivajauksen geneettistä taustaa voidaan selvittää AT P73L -mutaatiotutkimuksella (6460 B -AT3-D). Lähes 90 % suomalaisista perinnöllisistä tyypin 2 antitrombiinivajauksista selittyy kyseisellä valtamutaatiolla.

Lisätietoa: www.fimlab.fi -> Ohjekirja -> Yleisohjeet -> Tietoa lääkärille: Antitrombiinin perinnöllinen vajaus (också på svenska: Information till läkare: Ärftlig brist på antitrombin).

Virhelähteet

Hepariinihoito voi pienentää antitrombiinin määrää. Muu ak-hoito ei vaikuta määritykseen.

Lisätiedot

Kyseessä on erikoistutkimus.

Versio 1.7, viimeinen tallennusaika 25.3.2025