FOSFOLIPIDI, VASTA-AINEET

6490 P -PLAb

Johdanto

6490 P -PLAb Fosfolipidi, vasta-aineet; sisältää tutkimukset:
  P -KardAbG  Kardiolipiini, IgG vasta-aineet
  P -KardAbM Kardiolipiini, IgM vasta-aineet*
  P -B2GPAbG  Beeta-2-glykoproteiini, IgG vasta-aineet
  P -B2GPAbM Beeta-2-glykoproteiini, IgM vasta-aineet*
  P -LupusAK   Lupusantikoagulantti
  P -LARVVCt Lupusantikoagulantti, dRVVT, varmistus (tehdään jos seulontatesti on positiivinen)
  P -LAaPTCt Lupusantikoagulantti, aPTT, varmistus (tehdään jos seulontatesti on positiivinen)

Hankinnaiset fosfolipidivasta-aineet ovat heterogeeninen ryhmä autovasta-aineita, jotka voivat aktivoida hyytymisjärjestelmää. Niitä esiintyy mm. autoimmuunitautien (erityisesti SLE), infektioiden tai tiettyjen lääkitysten yhteydessä, mutta myös ilman altistavaa tekijää. Potilailla, joilla todetaan pysyvästi fosfolipidivasta-aineita, on taipumus laskimo- ja valtimotukoksiin sekä raskauskomplikaatioihin (mm. toistuvat keskenmenot, sikiökuolema). Tilaan voi liittyä mm. trombosytopeniaa.

Hyytymistesteillä todettavia fosfolipidivasta-aineita kutsutaan lupusantikoagulantiksi. Tutkimus sisältää myös kardiolipiini- ja beeta-2-glykoproteiini I -vasta-ainemääritykset (IgG). Lupusantikoagulantin varmistustesti parantaa diagnostista osuvuutta. Sen tarkoituksena on varmistaa, että positiivisen lupusantikoagulanttituloksen syynä on todellinen fosfolipidivasta-aine eikä esim. yksittäisen hyytymistekijän vajaus. 

*IgM-luokan kardiolipiini- ja beeta-2-glykoproteiinivasta-aineissa on tuotantokatko ajalla 4.-25.3.2025.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800
HUSLAB Hyytymislaboratorio p. 050 468 3910 tai 09 471 74303, päivystysaikana p. 09 471 74330 tai 09 471 72645.

Indikaatiot

Tukostaipumuksen selvittely
Tukosvaaran arviointi LED-potilailla
Tietyt raskauskomplikaatiot (esim. toistuvat keskenmenot)
Selittämätön pitkä P -APTT
Epäselvä trombosytopenia

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköinen pyyntö tai Hyytymistutkimukset lähete.

Keski-Suomen pohjoisella alueella ja Äänekoskella (4.3. - 18.5.) pyydetään Hyytymistutkimukset lähetteellä ja 92100 KemErik -pyynnöllä /
Pohjanmaalla tietojärjestelmän yliheittoon asti 4.-29.3.:Remiss for koagulationsundersokning i Huslab ja 23086 HyyErik -pyyntö LifeCareen.

Potilaan esivalmistelu

Näytteenoton yhteydessä olisi hyvä vielä varmistaa, onko potilaalla ollut antikoagulaatiohoitoa 1 kk:n sisällä ennen näytteenottoa, ja välittää tieto tutkivaan laboratorioon. Paastonäytettä ei tarvita, mutta potilaan tulisi välttää raskaita ja/tai rasvaisia aterioita 8-12 h ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Hukkaputkilisäaineeton putki 5/4 ml tai hyytymistekijäputki 5/2,7 ml tai 5/2 ml
Hyytymistekijäputki
Na-sitraatti 3.2%, 0.109M; 2.7 ml tai vastaava putkikoko (pikkulapsilla 1.8 ml tai mikroputki 1 ml)

Näyte

1) Hukkanäyte: 2 ml verta lisäaineettomaan tai sitraattiputkeen (vastasyntyneillä 1 ml, keskosista hukkanäytettä ei oteta)

2) Varsinainen näyte: 3 x 2,7 ml verta sitraattiputkeen merkityn täyttöasteen mukaan. (Pikkulapset: 1x1.8 ml tai 2 x 1 ml. Ei ihopistonäytteenottoa!)

 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy erottelematta huoneenlämmössä 8 tuntia. Pakkaa näytteet kuljetuksen ajaksi hemostaasinäytteille tarkoitettuun kuljetuspakkaukseen tai muuhun vastaavaan pakkaukseen, joka eristää näytteet lämpötilavaihteluilta.

Jos näytettä ei toimiteta analysoitavaksi 8 tunnin kuluessa, se on sentrifugoitava (2500 g 15 min), plasma eroteltava 3 polypropeeniputkeen ja lähetettävä pakastettuna. 
Näytteitä voidaan käsitellä ja pakastaa Fimlabin Tampereen, Jyväskylän, Lahden ja Vaasan keskuslaboratorioissa.

Näytteenotto- ja käsittelyohje: HEMOSTAASITUTKIMUSTEN NÄYTTEENOTTO-OHJE HUS DIAGNOSTIIKKAKESKUKSEEN LÄHETETTÄVIÄ NÄYTTEITÄ VARTEN

Menetelmä

Lupusantikoagulantti: Fosfolipidiherkkä aPTT ja dRVVT (dilute Russell viper venom time); hyytymisaikamääritys
Kardiolipiini- ja beeta-2-glykoproteiini I -vasta-aineet: Fluoroentsyymi-immunomääritys (FEIA)

Tekotiheys

2 kertaa viikossa

Tulos valmiina

noin 2 viikon kuluessa

Viiteväli

P -LupusAk: NEG*

P -KardAbG ja P -KardAbM: ALLE 10 U/ml**

P -B2GPAbG ja P -B2GPAbM:  ALLE 10 U/ml*

*Viiteväli vaihtunut 4.3.2025 tekopaikka- ja menetelmämuutoksen vuoksi.
** Yksikkö vaihtunut 4.3.2025 tekopaikka- ja menetelmämuutoksen vuoksi ( 1 U/ml = 1 GPL/MPL).

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto. Lupusantikoagulantti-tutkimus sisältää aina kaksi seulontatutkimusta: P -APTT-L ja P -RVVT-L. Jos seulontatutkimuksen tulos on positiivinen, näille tehdään tutkimuskohtaiset tarkentavat varmennustestit P -LAaPTCt ja / tai P -LARVVCt. Antikoagulaatiohoidon aikana vain negatiivinen lupusantikoagulanttilöydös on luotettava, mutta vasta-ainetutkimusten tuloksiin antikoagulaatiohoito ei vaikuta. Lupusantikoagulantti vaikuttaa fosfolipideistä riippuvaisiin hyytymistekijämäärityksiin ja voi paradoksaalisesti pidentää APTT-tulosta ilman vuoto-oiretta. 

Hankinnaisia fosfolipidivasta-aineita esiintyy mm. autoimmuunitautien, infektioiden tai tiettyjen lääkitysten yhteydessä, mutta myös ilman altistavaa tekijää. Hankinnaiset fosfolipidivasta-aineet voivat olla ohimeneviä. Vasta pysyvä fosfolipidivasta-aine (=positiivinen tulos kahdessa näytteessä, joiden välillä on vähintään 12 viikkoa) on laskimo- ja valtimotromboosin voimakas riskitekijä. Siihen voi liittyä mm. trombosytopeniaa ja naisilla raskauskomplikaatioita (mm. toistuvat alkuraskauden keskenmenot, sikiökuolema). Beeta-2-glykoproteiinivasta-aineiden on osoitettu selvimmin assosioituvan tukostaipumukseen, mutta suuren tukosriskin potilailla todetaan usein poikkeava tulos kaikissa osatutkimuksissa. 

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymän diagnoosi edellyttää pysyvää laboratoriolöydöstä ja sairastettua tromboemboliaa tai raskauskomplikaatiota. (Lisätietoa: Lassila R, Kaaja R. Duodecim 2018;134(6):545-52, Arachchillage DRJ and Laffan M. BJH 2017;178:181-195, Ruiz-Irastorza G et al. Lupus 2011;20(2):206-18.) Kansainvälisen konsensuksen mukaan (Miyakis et al., ns. Sydney-kriteerit, ISTH 2006) kliininen löydös (tukosanamneesi ja/tai raskauskomplikaatio) sekä laboratoriolöydös (toistetusti koholla olevat fosfolipidivasta-aineet vähintään 12 viikon välein mitattuna) yhdessä viittaavat APS-diagnoosiin. Kardiolipiinivasta-aineiden osalta, ko. kriteereiden mukaan APS:lle diagnostisena pidetään korkea titteri (yli 40 U/ml) vasta-aineiden esiintymistä kahdessa tai useammassa analyysissä vähintään 12 viikon väliajalla. Ns. katastrofaaliseen fosfolipidivasta-aineoireyhtymään (CAPS) liittyy lisäksi yleistynyt mikrotromboosi ja sen aiheuttama monielinvaurio. Positiivisten fosfolipidivasta-aineiden yhteydessä voi harvoin esiintyä APC-resistenssiä, joka edelleen vaikeuttaa tukostaipumusta.

Normaalit löydökset eivät poissulje muihin solukalvon rakenteisiin kohdistuvien vasta-aineiden esiintymistä (esim. protrombiini, plasminogeeni, anneksiini-V). Fosfolipidivasta-aineet ovat hankinnaisia ja potilaskohtaisesti niiden esiintyminen voi vaihdella.

Virhelähteet

Hepariini ja suorat trombiini- ja FXa-estäjät voivat aiheuttaa virheellisiä positiivisia tuloksia lupusantikoagulantin määrityksissä. Tutkimukset ovat luotettavia, kun hepariinihoidon päättymisestä on kulunut vähintään 1 viikko, suorien oraalisten antikoagulanttien lopettamisesta vähintään 2 viikkoa. Lupusantikoagulantti voidaan tutkia luotettavasti stabiilin Marevan-hoidon aikana, jos INR on alle 3.

Fosfolipidivasta-ainetutkimukset voivat olla virheellisesti negatiivisia, jos näyte on otettu pian tukoksen tai raskauskomplikaation jälkeen. Jos kliinisesti on epäilyä fosfolipivasta-aineista,  kontrollinäytettä voi harkita 3 kk tukoksen/raskauskomplikaation jälkeen.

Lisätiedot

Tutkimus kuuluu osatutkimuksena 4569 B -Trombot -tutkimukseen.

Versio 3.0, viimeinen tallennusaika 21.3.2025